SR pri rokovaniach EÚ s Kanadou chráni sektor služieb a automobilky

08.05.2014 Celý región

Brusel 8. mája (TASR) - Slovensko má pri prebiehajúcich rokovaniach EÚ o dohode o voľnom obchode s Kanadou a Japonskom záujmy hlavne v oblasti automobilového priemyslu. V rozhovore pre TASR to uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Pavol Pavlis počas zasadnutia Rady EÚ pre zahraničný obchod v Bruseli. Pavlis spresnil, že pripravovaná zmluva o voľnom obchode s Kanadou bude mať význam pre celú Európu a aj pre Slovensko.

V mene SR dnes na Rade ministrov eurokomisárovi pre obchodné záležitosti Karlovi De Guchtovi, ktorý vedie obchodné rokovania, predstavil stanoviská, ktoré sú zamerané na ochranu nášho automobilového priemyslu, ale aj na oblasť služieb. Slovenská strana požaduje dodržanie niektorých noriem a predpisov a chce, aby tieto boli zahrnuté aj v dohode medzi EÚ a Kanadou. "Bol by som rád, keby sa dohodu podarilo uzavrieť ešte tohto roku," povedal Pavlis na okraj rokovaní EÚ s Kanadou.

Európska komisia tiež presadzuje čo najrýchlejšie uzavretie dohody, zatiaľ sú však stále otvorené štyri okruhy otázok, na ktorých bude pracovať tím expertov - ochrana investícií, námorná doprava, poľnohospodárstvo a finančné služby. Pavlis upozornil, že uzavretie dohody o voľnom obchode s Kanadou EÚ vníma ako dôležitý test v rámci zložitých rokovaní o Transatlantickej dohode USA a EÚ o voľnom obchode (TTIP). Rada ministrov dnes o TTIP hovorila iba neformálne, nakoľko tento proces je vo fáze rokovaní.

Slovensko sa podľa Pavlisa zaradilo ku členským krajinám, ktoré presadzujú, aby ešte pred ratifikáciou tejto dohody boli členské štáty informované o celkovom dokumente. Slovensko tiež trvá na tom, že dohoda má mať zmiešaný charakter, čo znamená, že obsahuje aj kompetencie členských krajín a v tom prípade by bola potrebná aj ratifikácia národných parlamentov a nie iba Európskeho parlamentu.

Európska komisia však aj napriek jednotnému postoju členských štátov poukazuje na to, že prax je najskôr uzavrieť dohodu a podľa jej obsahu sa rozhodne, či má alebo nemá zmiešaný charakter a na základe toho sa odvodí ďalší procedurálny postup.

Slovensko verí, že Japonsko dodrží záväzky z dohody o voľnom obchode s EÚ
Slovensko verí, že Japonsko dodrží dané záväzky v rámci pripravovanej dohody o voľnom obchode s EÚ, ktoré by mali ochrániť záujmy nášho automobilového priemyslu. V Bruseli to uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Pavol Pavlis v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničný obchod.

Pavlis spresnil, že Rada ministrov okrem detailov o finalizácii dohody o voľnom obchode s Kanadou a neformálnych rozhovorov o stave rokovaní o Transatlantickej dohode USA a EÚ o voľnom obchode (TTIP), mala na programe aj rovnakú obchodnú dohodu s Japonskom. Podľa jeho slov ide o tri najdôležitejšie obchodné zmluvy, o akých v súčasnosti EÚ rokuje.

Rada ministrov sa oboznámila so závermi 22. summitu EÚ-Japonsko, ktorý sa v stredu uskutočnil v Bruseli, a v rámci ktorého bol potvrdený proces rokovaní a Japonsko deklarovalo, že si plní svoje záväzky a povinnosti uvedené v zmluve.

Z pohľadu záujmov Slovenska sú rokovania medzi EÚ a Tokiom dôležité najmä v oblasti automobilového priemyslu.

"Tento sektor je pre nás dominantný. Pri dohode o voľnom obchode s Japonskom budeme trvať na opatreniach, ktoré by preferovali náš automobilový priemysel," upozornil Pavlis. A vyjadril nádej, že prebiehajúce rokovania neohrozia automobilový priemysel v SR a že japonská strana dodrží všetky dané záväzky.

Pre Slovensko bude najdôležitejšie pretlačiť do finálneho textu dohody, aby neboli dodatočne certifikované výrobky slovenského automobilového priemyslu, aby neboli dodatočne testované. Slovensko sa chce dopredu vyhnúť možným obmedzeniam v tomto odvetví.

Na otázku TASR, či Japonsko dokáže zaručiť tieto záväzky, Pavlis skonštatoval, že podľa posledných informácií Japonsko v tomto smere spolupracuje a nemali by nastať žiadne problémy.
 

Vyberte región